Top
Image Alt
Blog
Blog Interview met Melissa Prins: ‘Ik wil elke dag even verliefd zijn’

Interview met Melissa Prins: ‘Ik wil elke dag even verliefd zijn’

De Lonkende Leestafel ♥ Melissa Prins, Productontwikkelaar Jongerenprogrammering & Voortgezet Onderwijs bij de Bibliotheek AanZet in Dordrecht. De Lonkende Leestafel is de community die ‘lonesome cowboys’ uit bibliotheken samenbrengt met ondernemende initiatieven om mensen en media al lezend te verbinden. In deze interviewreeks gaan we in gesprek met avontuurlijke types.

Foto’s: Jari Nuno

Op deze schitterende dag in Dordrecht ligt het hele plein voor Bibliotheek AanZet op de schop. Een passende entree voor een bibliotheek die nooit genoegen neemt met de status quo, maar altijd actief is met het zoeken en vinden van de rol die het beste past. Op haar roze VANS-skateschoenen verwelkomt Melissa Prins mij en fotograaf Jari Nuno in het gastvrije café. We bewonderen haar roze ‘patta’s’. “Meer sneakers en kleur bij de bieb! VANS ga ik nog dragen als ik tachtig ben!” De sneaker-obsessie begon bij een oom met een sportwinkel. ”We kregen korting op de ‘dikste’ sneakers, waardoor iedereen op school altijd jaloers was.”

melissa-prins

Snapt de bibliotheek hoe belangrijk jongeren zijn? “Door ze een plek te geven en ze hun verhaal te laten vertellen, zelf organiserend en door het mixen en matchen van communities hebben jongeren nu een plek veroverd in het hart van onze bibliotheek. Vanhieruit bouwen we met deze jonge creatievelingen verder aan onze toekomst. Mijn oproep aan managers is: geef binnen de kaders van je beleid vrije speelruimte aan je mensen. En heb vertrouwen dat er al experimenterend waardevolle dingen ontstaan.

“Ik wil kleurrijk denken en voelen. Probeer eens elke dag een gesprekje te voeren met iemand die je opvalt! Mijn voelsprieten zijn alert en ik zie de hele tijd kansen voorbijkomen die niet worden gepakt; zaadjes die niet geplant worden; impulsen die moeten worden weggedrukt… Veel moet tegenwoordig resultaatgericht aangepakt worden, maar met jongeren ontstaat er zoveel moois dat je niet kan vastleggen. Toch zoeken we daarnaar, samen met onze partners. Het is bijna alsof we een nieuwe taal nodig hebben.”

Melissa investeert in het bouwen van ‘tribes’ van mensen die doen waar ze goed in zijn. “Daarbij gebruik ik mijn intuïtie. Je voelt dat mensen uit dezelfde stam komen en denkt dan: zij moeten elkaar kennen, elkaar ontmoeten en samenwerken! Als taartpuntjes die samen met de room en aardbeien het lekkerst smaken. Een mooi resultaat van de match van ‘influencer’ Mignon Nusteling met jongerenwerker Martha Mensen is bijvoorbeeld onze glossy Meiden met smaak, gemaakt door jonge meiden over dingen die hen echt bezighouden.

“Ik voel intuïtief dat mensen uit dezelfde stam komen en denk dan: zij moeten elkaar ontmoeten en met elkaar samenwerken! Als taartpuntjes die samen met de room en aardbeien het lekkerst smaken.

“Dat we deze jongeren bereiken – daar ga ik heel goed op. Je bent voor hen een richtingaanwijzer voor talent en de impact kan groot zijn. Zoals voor de Syrische Eshma, die in de entreeklas kennis maakt met de bieb. Via deze club is ze nu bezig is met het schrijven van ‘poetry slam’ en portrettekenen en vraagt ze waar ze vioollessen kan volgen. Haar verwijzen we door naar het Cultureel Centrum, waar ze zich verder kan ontwikkelen. Het ‘close contact’ dat je zo hebt, is ook meteen een voedingsbodem om verder te ontwikkelen als bibliotheek.

“Zelf ben ik ook nog steeds rond de zeventien jaar oud, schat ik zo. Op de middelbare school liep ik rond met blauw haar; was ik vaak te vinden in het skatepark; zat ik in de redactie van de schoolkrant en las ik ‘coming-of age’-boeken met een donker randje, zoals The Virgin Suicides. Gestimuleerd door mijn vader ging ik vroeg – op m’n zestiende – het huis uit en naar de Theaterschool en later naar de schrijfopleiding, waar ik lichtelijk ‘nerdy’ afstudeerde op hoorspelen. Daarna heb ik als ZZP-er met straatjongeren gewerkt als theaterdocent en schrijver. Nu werk ik alweer elf jaar in de bibliothekenbranche, waarvan vijf bij de Bibliotheek AanZet. Sinds vier jaar met de focus op programmering voor en door jongeren.

“Onze Blauwe Kamer was een van de eerste experimenteerplekken in bibliotheken. We zijn heel actief en dat betaalt zich nu terug in erkenning en urgentie voor het werken met jonge creatievelingen, juist in onze branche. Sinds mei 2019 is er een speciale jongerenvloer. En met de Marathon van het Geluk lieten we duizend jongeren kennismaken met het culturele aanbod in Dordrecht. Daarmee laat je vonken overspringen die later kunnen uitgroeien tot vuur.

“Ik geloof in de kracht van rolmodellen voor jongeren. Zelfs als ze, passief en verscholen in hun ’hoodie’, maar een glimp meekrijgen van ‘wat zou kunnen zijn’ kan dat verandering teweegbrengen. Ruimte voor kritisch denken en zelfreflectie maken voor jongeren het verschil. De Meetup’s bij de bibliotheek vind ik daar een heel mooi voorbeeld van. Bij onze volgende Meetup spreken jongeren zich uit over hoe zij de toekomst zien na of in tijden van corona.

“Samen met de groeiende ‘taskforce’ van bibliotheken is Hiphopinjebieb een kapstok voor kennis en programmering van ‘urban lifestyle’ voor en door jongeren. Deze zomer bieden we met Hiphopinjebieb een off- en online programma voor jongeren aan in Dordrecht en omstreken. We noemen het ‘Slimmer Chillen in de zomer’ en sluiten daarmee aan op landelijke impulsen voor jongeren. Samen met Jongerenwerk en de Popcentrale bieden we onze community verschillende plekken in de stad aan waar ze elkaar kunnen ontmoeten. We roepen ze op creatief en slim met hun tijd om te gaan!

“Door als bibliotheken met partners op te trekken, nemen we veel goeie dingen van elkaar over en gebruiken we de kracht van de groep om dingen voor elkaar te krijgen. Met de masterclasses Van Droom Naar Doel is Doen van Quardin, schrijfworkshops, of workshops ‘spoken word’ of rap timmert een jonge generatie nu duidelijk aan de weg. Een voorbeeld: D-Drecht Planet is een jonge rapgroep die is ontstaan tijdens onze masterclass. Ze worden steeds vaker geprogrammeerd buiten Dordrecht en waren te gast op onze personeelsbijeenkomst. Bandlid Job zei tegen onze directeur Ankie Kesseler: ’Ik schrijf meer dan ooit en voel me fijn en veilig in jouw bieb.’

“Bewondering is belangrijk voor me, daar ben ik heel goed in. Dat korte, elektrische gevoel dat er dan ontstaat, heerlijk! Ik zie snel schoonheid en kansen; vind het ook spannend om het verhaal achter iets of iemand te leren kennen. Wat Olga van Reede van De Boekenberg en haar team allemaal programmeren vind ik geweldig! Liefde zoeken in alles wat je doet. Ik wil elke dag even verliefd zijn! En ik zoek altijd naar mensen die zelf nog iets puberaals in zich hebben, maar vanuit hun bevlogenheid toch succesvolle stappen hebben gemaakt. Hopelijk slaan zij een brug die jongeren zelf niet één-twee-drie zien. Die voorbeelden kunnen uit alle hoeken komen: van designers, koks, schrijvers, docenten, bibliotheekmedewerkers…

“Ik zoek altijd naar mensen die zelf nog iets puberaals in zich hebben, maar vanuit hun bevlogenheid toch succesvolle stappen hebben gemaakt. Hopelijk slaan zij een brug die jongeren zelf niet één-twee-drie zien. Die voorbeelden kunnen uit alle hoeken komen: van designers, koks, schrijvers, docenten, bibliotheekmedewerkers…”

Ik hou zelf van – activistische – hiphop, zoals A Tribe Called Quest, of het optreden van The Roots in poppodium 013 Tilburg – met beatboxer Rahzel en drummer Questlove, met een kam in z’n haar. Maatschappelijk betrokken, met een verhaal. Wat ik nu lees? Benjamin Moser’s biografie van Susan Sontag. Omdat ik nieuwsgierig ben naar deze vrouw, die door haar controversiële kijk op kunst, cultuur, politiek en maatschappij de boel vooruit heeft gestuwd. In de biografie leer je haar beweegredenen, haar angsten en haar lef kennen… Opnieuw iemand die ik bewonder en de biografie is heel goed geschreven! Ik ben het liefst veel buiten tussen de bomen en als het kan ga ik tussen de werkdrukte door lunchen in het haventje. Even een goeie teug lucht nemen en m’n hoofd ‘resetten’!”

‘Reset’ jij je hoofd maar Melissa, dan neemt De Lonkende Leestafel een grote teug lucht om beter te kunnen bewonderen wat jullie allemaal voor elkaar krijgen, daar in het mooie Dordt en omstreken.

De foto’s bij dit interview zijn gemaakt door Jari Nuno, fotograaf en een van de ‘rising stars’ van Hiphopinjebieb. Check zijn werk op Instagram: @jarinuno

Ook een Lonkende Leestafel interview? Maak een afspraak met Karen Bertrams via kbertrams@probiblio.nl

Dus volg en like @hiphopenjeleest als bibliotheek of bibliothecaris! Willen jullie de nutshells ook delen via de eigen Instagram accounts? Download de afbeeldingen hieronder:

s
Welcome to Booth.

Tincidunt id aliquet risus feugiat, inante metus dictum at tempor usis nans.

d